SPROGMUSEET

Redaktør: Ole Stig Andersen

Født på en blå dag: Daniel Tammets sprogbegavelse

Jeg har lige fået Daniel Tammets anden bog, Embracing the Wide Sky. A Tour across the Horizons of the Human Mind, og jeg glæder mig så meget til at læse den. Jeg læste hans første bog for nogle måneder siden, og jeg syntes den var meget oplysende. Den hedder Born on a Blue Day. A Memoir of Asperger’s and an Extraordinary Mind.

Daniel Tammet har Aspergers Syndrom, som er en mild form for autisme. Der er faktisk mange der har det uden at de ved det, især når de fungerer godt. Og i universitetsverdenen møder man dem regelmæssigt på gangen. Mange af dem er mere intelligente end gennemsnittet, men de har ofte problemer med at begå sig socialt. Med andre ord, de er lidt underlige.

Daniel Tammet er interessant for folk der er interesseret i sprog – men ikke kun derfor.  For nogle år siden så jeg et fjernsynprogram om ham. Han var speciel fordi han kunne regne utroligt komplicerede regnestykker ud, uden hjælpemidler. Der er flere autister der kan det, man Tammet kan også beskrive hvordan han gør det. Alle tal har bestemte former, og ved at kombinere dem, kan han så regne alt ud. I filmen opregnede han også π med 22.500 decimaler – udenad. Det tog ham fem timer, heldigvis sendte de kun en lille del. Der var fire mennesker der skulle læse med i en bog udelukkende med π-decimaler. I Japan har de regnet π ud med flere millioner decimaler.

De tog ham til Island for at lære islandsk. Og her kommer så det sproglige ind. Han fik en uges privatundervisning (mens de også viste ham rundt på øen), og derefter kunne han tale så godt islandsk at de uden problemer kunne interviewe ham på nationalt fjernsyn – på islandsk. Dokumentaren hed Brainman (varighed en lille time fordelt på fem afsnit) Bogen handler om hans liv. Født i London, og fascineret af tal og sprog, beskriver han på en sympatisk måde hvordan han har oplevet både almindelige og specielle begivenheder i sit liv. Der var mange ting han bare ikke kunne forstå med hensyn til sociale relationer. Han er kommet langt, han har fundet sit livs kærlighed (men ifølge Wikipedia er der en anden nu), og hans familie (forældre og mange søskende) har altid støttet ham.

Han arbejdede frivilligt i Litauen efter han var færdig med skolen, og der lærte han litauisk – ikke noget nemt sprog. Derefter fik han smag for det. Der er et helt kapitel i bogen som handler om hans efterfølgende sprogindlæring. Efter litauisk lærte han spansk fra en ”Teach Yourself”-bog. Hans partners forældre havde prøvet at lære sproget i årevis, da de plejede at tage til Spanien på ferie. Han lånte deres lærebog i en uge, returnerede bogen og talte derefter med dem på spansk. Efterfølgende lærte han rumænsk og walisisk. Han følger med i walisiske fjernsynsprogrammer.

For at lære sprogene bruger han tekster og ordbøger, og han lærer sætninger udenad. Han kan også tysk og fransk. Han lærte også esperanto. Plus han kreerede sit eget sprog, mänti. Han har også selv spontant kreeret ord som barn, som biplets for ‘tvillinger’.

Selvfølgelig er der også nogle forskere som har undersøgt hans evner, og nogle eksperimenter beskrives også i bogen. Han bruger ofte billeder til at huske ordene med, inklusive metaforer. Han kunne gætte to tredjedele af tegnene i britisk tegnsprog rigtigt da de viste ham dem. Men hans andre talenter fik mere opmærksomhed.

Hans biografi er meget interessant læsning og kan anbefales. I sin nye bog lover han blandt andet at man selv kan lære mange af de samme ting som han kan. Han har udviklet en metode som gør det nemmere at lære nye sprog.

Når jeg har læst bogen færdig, hører De fra mig hvordan De kan lære islandsk på en uge.

Læs også:

  1. Nogle polyglytter Forskellige belgiske og nederlandske medier skrev for nyligt om en polyglot i Bruxelles. Jeg tror at den belgiske avis Het Belang van Limburg er kilden, men artiklen kunne ikke findes...
  2. Sprogrejsen Språkresan er en ny svensk tv-serie på ialt otte afsnit om indvandrernes rejse ind i det svenske sprog. Den sendes på SVT1 søndage kl 22 og genudsendes tirsdage kl 11...
  3. Døve sætning David Lodge er en britisk forfatter der er bedst kendt for sine bøger med akademikere som hovedpersoner. I hans forrige bog er en lingvist hovedperson. Bogen hedder Deaf Sentence. Titlen...
  4. Stille larm: Kaarle-kuninkaan metsästys Den 2. maj 2009 var der en dansk premiere: for første gang blev der vist en opera på tegnsprog i Danmark. (se blogindlæg fra 28. marts.) Forestillingen fandt sted i...
Tagget med: , , , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar

  1. Tammet har holdt et foredrag om synæstesi hos TED:

Skriv en kommentar