SPROGMUSEET

Redaktør: Ole Stig Andersen

Nicaragua erklærer sig analfabetismefrit

I lørdags landede udviklingsminister Ulla Tørnæs i et feststemt Nicaraguas hovedstad, Managua.

Flere europæiske lande, bl.a. Norge og Finland, har netop standset bistandshjælpen til Nicaragua som straf for uregelmæssigheder ved lokalvalgene, og bragt Nicaragua i alvorlig økonomisk krise med et tab på over 300 mio kroner. Men ikke Danmark. Nicaragua er et såkaldt ‘programsamarbejdsland‘, men selv om den danske bistand til landet er på små 200 mio årligt, var det ikke ministerens besøg der var årsagen til festlighederne.

23. august kunne præsident Daniel Ortega triumferende erklære at analfabetismen er udslettet i Nicaragua, nu kan alle landets borgere læse og skrive.

Nicaragua fulgte dermed efter tre andre lande i det såkaldte ALBA-samarbejde. Bolivia blev erklæret analfabetismefrit i december 2008. Tidligere er de samme gode resultater opnået i Venezuela i 2005 og allerede i 1961 af Cuba.

Det er gået meget hurtigere end forventet. I 2001 udarbejdede den nicaraguanske regering en strategi for bekæmpelse af fattigdommen hvor et af hovedmålene var at nedbringe analfabetismen fra 19 % til 10 % inden 2015. Da Ortega blev valgt i 2007 blev dette arbejde optrappet, og nu er analfabetismen allerede væk.

Man kan jo have sine tvivl om hvad der mon menes med at “analfabetismen er udslettet”. I et gennemskriftligt land som Danmark er det måske så meget som 10 % af befolkningen der har vanskeligheder med at læse og skrive, og et par hundredetusinde er direkte analfabeter, folk der af den ene eller anden grund aldrig har fået det lært eller som har glemt det de engang lærte fordi de aldrig fik brugt det til noget.

Ordblinde har de nok også i Nicaragua, og dertil kommer indianersproget Miskito (150.000) og en håndfuld andre små mindretalssprog, som Ortega da også erkendte endnu manglede. Men det har selvfølgelig politisk mening at erklære at man har nået de mål man satte sig, og selv om der mangler nogle hjørner her og der.

Da Ortega som leder af de revolutionære sandinister første gang tog magten i Nicaragua i 1979, blev der lanceret en alfabetiseringskampagne som fik stor international omtale og støtte. På YouTube ligger der en teknisk dårlig udgave af Jorge Dentis spansksprogede film fra 1980 La insurrección popular om de revolutionære brigader der drager ud i landet og lærer bønderne at læse og skrive.

Læs også:

  1. Quechua: Ikke kun små sprog er i fare for at uddø! Perus indfødte sprog. Quechua er de orangebrune områder. Med små fire mio mennesker er det Perus største indfødte sprog, og med yderligere små fire mio i nabolandene er det også...
  2. Sprogdiskrimination forbydes i Californien Californiens flag Californiens lovgivende forsamling har vedtaget en bestemmelse der forbyder forretninger mm at stille krav om at der bruges et bestemt sprog (læs: engelsk). Californien har nu i et...
  3. Kalasha i Danmark Taj Khan Kalash er i Danmark indtil 16. januar – Hvem er du, og hvorfor er du i Danmark? Mit navn er Taj Khan Kalash. Jeg er indfødt kalasha. Vi...
  4. Baskisk – en kærlighedserklæring Undurraga er én af de chilenske vingårde der har et baskisk navn. Baskisk blomstrer. Selv om man sagtens kan leve et helt liv i Danmark uden at høre sproget omtalt,...
Tagget med: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Skriv en kommentar