SPROGMUSEET

Redaktør: Ole Stig Andersen

Pigenavne ender på -a eller -e

Halvdelen af pigenavnene på Danmarks Statistiks nye top-50-liste over de populæreste navne til piger født i 2011 ender på -a. Det gælder disse navne (efter hyppighed):

Emma, Ida, Clara, Laura, Isabella, Sofia, Anna, Freja, Maja, Liva, Karla, Victoria, Olivia, Alma, Sarah, Frida, Ella, Nanna, Filippa, Lea, Asta, Naja, Celina, Luna og Selma.

Og lidt under halvdelen (18) af de 50 pigenavne ender på -e (efter hyppighed):

Sofie, Mathilde, Caroline, Lærke, Josefine, Alberte, Mille, Julie, Emilie, Marie, Signe, Nicoline, Johanne, Cecilie, Silje, Tilde, Katrine og Merle.

Siden Danmarks Statistik begyndte at offentliggøre de årlige top 50-lister i 1993 har hovedparten af pigenavnene på listen været navne som ender på -a eller -e. Frem til 2003 var der flest navne som endte på -e, men i 2003 vendte billedet og siden har der været flest navne som ender på -a.

Billede 9

Figur 1: Fordelingen af pigenavne der ender på -a, og pigenavne der ender på -e, på Danmarks Statistiks top 50-lister siden 1993 (www.dst.dk/navne).

Det er svært at sige hvad der er årsagen til at navne på -a har overhalet navnene på -e, men måske er der et internationalt aspekt. Pigenavne på der ender på -a, er udbredte over store dele af verden, og det kan have indvirkning på navnebrugen i Danmark. Når navnene Emma, Ida og Clara findes i toppen af den nye liste, kan det altså være tegn på en international tendens.

Til sammenligning er der kun to drengenavne på den nye top-50-liste som ender på en vokal. Det er navnene Noah og Malthe. Her er det modsatte altså tilfældet: De hyppigste drengenavne i Danmark ender på en konsonant, men her er der ikke den samme ensartethed over den lydlige endelse som hos pigenavnene; drengenavnene ender på mange forskellige konsonanter.

Andre pigenavne

I 1993 var der kun navne som endte på -a eller -e på listen, men siden da har nogle enkelte navne som IKKE ender på -a eller -e fundet vej ind på top-50-listerne. I den tid har der aldrig været så mange af den slags navne som på den nye liste. Det gælder navnene (efter hyppighed):

Agnes, Malou, Astrid, Emily, Ellen, Esther og Liv.

Der synes altså at være en tendens til at pigenavne som ikke ender på -a eller -e, bliver brugt oftere, og fremtiden vil vise om navne med andre endelser kommer til at dominere pigenavnemoden.

Billede 10

Tabel 2: Pigenavne blandt de 50 hyppigste i 1993-2011 som ender på andet end -a eller -e

Fremtidens tendenser

Skal man spå om fremtidens pigenavnemode, er det et godt gæt at den bliver mere varieret i forhold til navnenes lydlige form, og den bliver sandsynligvis endnu mere internationalt orienteret end den allerede er. I den forbindelse er Emily interessant. Oftere og oftere dukker endelsen -ly nemlig op når der er tale om pigenavne, i hvert fald er også Molly på vej til at blive et populært navn i Danmark (se Danmarks Statistiks Navnebarometer.

En helt anden tendens som ikke kan måles i statistikkerne, er helt nye navne som kun bæres af et enkelt eller ganske få børn. Der er blevet godkendt rigtig mange nye navne de senere år, og de er meget forskellige. Et eksempel på dette er pigenavnet Cirkel som første gang blev brugt i 2006 (til en pige født i 2005), og som siden er blevet givet til 7 andre piger. Se listerne over godkendte fornavne på Familiestyrelsens hjemmeside.

Det varer nok længe før det dominerende billede af pigenavne på -a og -e forsvinder på Danmarks Statistiks top-50-lister, men der er en tendens til at færre hedder det samme (jf. De hyppigste navne bliver sjældnere, i Mål+Mæle 2010 nr. 1), og måske kommer det med tiden til også at give udslag på popularitetslisterne, så de bliver mere varierede med hensyn til pigenavnenes lydlige kvaliteter.

Birgit Eggert, navneforsker, ph.d.
Afdeling for Navneforskning, Nordisk Forskningsinstitut, Københavns Universitet

 

Læs også:

  1. Emma og Lucas er mest populære Emma og Lucas topper på Danmarks Statistiks nye lister over de mest benyttede drenge- og pigenavne til børn som er født i 2008. Nye navne på listerne er Celina, Ella,...
  2. Skal der skelnes mellem drenge- og pigenavne? I april vedtog folketinget en mindre ændring af navneloven fra 2006. Denne ændring indbefatter blandt andet en udvidet adgang til kønsmodsatte fornavne for transseksuelle. Ved lovforslagets førstebehandling i folketinget i...
  3. Bliver Storm et modenavn? På den nyeste liste fra Danmarks Statistik over fornavne til nyfødte er drengenavnet Storm kommet ind på plads nummer 50. Ser man tilbage på de foregående år, er der meget...
  4. Hvad er der blevet af Maren? Maren var i århundreder et af de mest populære pigenavne i Danmark. Det var så populært at mere end 20 % af alle kvinder bar dette navn i 1600-tallets Vendsyssel....
Tagget med: , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Herligt at være håbløst umoderne med et fornavn (pige), der ender på hele to konsonanter!

  2. Set i forhold til 2010 er Oliver og Emil rykket opad i hierarkiet fra en niende- og tiendeplads til anden og fjerdepladsen. Fremgangen er dog udtryk for et tilfældigt udsving, for Oliver lå også på andenpladsen i 2008, mens Emil var nummer fire i 2009. Blandt pigenavnene er Clara rykket fra en placering som 10-15 de sidste fem-seks år til nu at være i top-5. Laura er rykket fra tiendepladsen i 2010 til tredjepladsen, men deromkring lå Laura også i begyndelsen af 00′erne.

Skriv en kommentar