SPROGMUSEET

Redaktør: Ole Stig Andersen

Melodi Grand Prix: Stem på et sprog i aften

Online

SomBy fra Finland er dette års samiske deltager i Liet. De ligner et jojk-kor, men det er et rockband.

I aften, lørdag den 31. oktober, afholdes det sjette ‘alternative’ europæiske Melodi Grand Prix i Frislands hovedstad Ljouwert, på hollandsk Leeuwarden.

Liet hedder konkurrencen – det frisiske ord for sang – og du kan følge den live på nettet i aften fra kl 20.30 her eller her, og deltage i afstemningen.

Det ‘alternative’ består i at det er Europas “ikke så brugte sprog” der konkurrerer. Engelsk er helt udelukket.

De deltagende kunstnere optræder på 11 sprog. De synger på samisk og karelsk; på letgallisk; på irsk og skotsk gælisk; på frisisk og nedertysk; og på asturisk, occitansk, sardisk og friuli.

Ud over de officielle statssprog er der et lille halvhundrede mindretalssprog i Europa, altså “historiske” og “territoriale” mindretalssprog, her regnes de nylig tilkomne indvandrersprog ikke med.

Det er sjette gang konkurrencen afholdes. De foregående gange er det foregået i Frisland og Sameland.

Frisisk tales af godt over en halv million mennesker i Nederlandene, nogle få tusinde i Tyskland, og måske stadig af enkelte i Sønderjylland.

Nederlandenes frisiske mindretal har i årevis været en ledende kraft i europæiske minoritetssprogs arbejde, her er mange initiativer udgået fra, bl. a. altså Liet Ynternasjonaal.

www.liet.nl

www.liet.nl

Læs også:

  1. Europas små sprogs Melodi Grand Prix 2010 Liet 2010's plakat på bretonsk I morgen aften, lørdag den 27. afholdes det syvende ‘alternative’ europæiske Melodi Grand Prix i An Oriant i Breizh, eller på fransk, og dermed dansk:...
  2. En rejsebog om Europas sproglige mindretal I mange, også moderne, publikationer, kan man læse at nordfrisisk tales i Tyskland og Danmark. Det tales i virkeligheden kun som indfødt mindretalsprog i Tyskland – kun da Sydslesvig var...
  3. Älvdalsk: Et kontant sprog En pige og syv drenge i afgangsklassen (9.) i Älvdalen i Dalarna modtog i forrige uge 6.000 svenske kroner hver for at kunne det lokale minoritetssprog älvdalsk. Det er et...
  4. De portugisiske sprogmuseer Det andet Portugisiske Sprogmuseum åbner i Lissabon i 2010 i det tidligere Museum for Folkekunst der lukkede i 1999. Bygningen bliver renoveret over sommeren, og det gamle museums udstillingsgenstande er...
Tagget med: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer

  1. Letgallisk!

  2. Liet 2009 blev vundet af det samiske rockband Somby med sangen Ii Idit Vel, http://www.youtube.com/watch?v=is5Hl-xQpRo.

    De fik juryprisen, og det betyder at næste års Liet skal holdes i Finland. Samiske kunstnere fra hhv Norge og Sverige har tre gange tidligere vundet Liet. De resterende to gange vandt samerne andenpladsen.

    Vindere af publikumsafstemningen blev det sardiske hip-hop-band Dr. Drer en crc Posse der også er meget aktive i Sardiniens uafhængighedsbevægelse, http://www.youtube.com/watch?v=1NkZpzyZDJo

Skriv en kommentar