SPROGMUSEET

Redaktør: Ole Stig Andersen

Sprog og billedkunst

Hvad har sprog og billedkunst med hinanden at gøre? Ikke meget. Billedkunst er visuel, sprog er auditivt (OK, tegnsprog er visuelt). Billeder kommunikerer indirekte, sproget direkte og indirekte: man siger noget, men tonefaldet kan afsløre endnu mere, nogle gange det modsatte af indholdet af meddelelsen. For eksempel sarkasme.

Man kan selvfølgelig gøre sprog visuelt. Så kalder man det skrift (og mange tror at sprog begrænser sig til skrift. Helt forkert). Men man kan næppe gøre billedkunst auditiv. Jo, der er nogle kunstnere der integrerer lyd i deres billedkunst. Fx kunstværker der bevæger sig, eller kunstværker med fuglesang eller lyden af et tog.

Derudover findes der en anden måde at integrere sprog med kunst, og det er ved at bruge ord til at danne et visuelt tiltalende billede. I Amsterdam er der et museum som viser den slags. Op Art Museum, hedder det.

Museet befinder sig, lidt symbolsk, i det gamle postkontor på Singel 250 i Amsterdams centrum. Her vises en masse optiske illusioner, og billeder man kan vende om, så man ser et andet men lige så slående billede. Det er værd at besøge.

Her vil jeg fokusere på nogle af de mere interessante billeder for os sprognørder. De fleste optiske illusioner er rent visuelle, men flere gør også noget interessant med ord.

Figur1talbogstaver

Man kan skrive alle engelske tal med bogstaver som også er tal

Figur2regnestykke

Dette værk med tal er et regnestykke som også kan ses omvendt. Det er nemmere at vende et maleri end en computerskærm, men du kan også stå på hovedet og se det.

Fgur3talbogstaver

Grænsen mellem bogstaver og tal forsvinder i dette billede.

.
superman

Da jeg var ung og beundrede Superman, ville jeg tegne ham. Men jeg så bare de gule dele af hans logo som løse elementer, og det tog mig nogen tid inden jeg opdagede at det faktisk var et rødt bogstav S, på en gul baggrund!

Figur5skyggebogstaver

Det samme problem har man her med dette billede, som er noget vanskeligt for øjnene at se, men pludselig ser du måske hvad der står, efter nogle dage ... Det er et eksempel af en optisk illusion, og ...

.
Figur6opticalillusion

... denne optiske illusion er endnu smartere lavet.

Figur7ansigt

Man kan også male et ansigt, men kigger man godt efter, er det faktisk en skrevet besked – her skal man hælde hovedet 90 grader for at se det.

Alle disse billeder kommer fra Paul Baars’samling. Han er en designer der laver utroligt flotte ting. Vi mødte ham i hans værksted på Frederiksplein 16-18 i Amsterdam, hvor man også kan købe postkort, placemats, kalendre, lamper, osv. Her kan man sagtens finde originale gaver. Han viste os stolt sine postkort, hvoraf en betydelig del bygger på sprog. Han har for eksempel en del lykønskningskort med teksten på fonetisk skrift.

Figur8veelliefs

Veel liefs er nederlandsk og betyder "meget søde", eller "mange søde tanker"

Figur9teafortwo

Derudover har han et helt alfabet i en serie "Red Letter Cards", her har vi bogstavet T: Tea for two?

.

Til sidst er der billeder som man kan læse på to måder:

4elementer

Her har vi et billede med de fire elementer. Man kan dreje den rundt og så står der nøjagtigt det samme.

FriendEnemy

Endnu flottere er dem der viser et ord, men hvis man ser ordet i spejlet, så er det pludselig det modsatte! Prøv selv

.

Er det sprog, eller er det billedkunst, eller er det begge dele?

Peter Bakker, lektor
Afd f Lingvistik, Aarhus Universitet

Læs også:

 1. Hebraisk: Et genoplivet sprog eller et nyt sprog? De 22 bogstaver (plus 5 særlige slutformer) i det hebraiske alfabet (tillige med deres talværdi). Læses fra højre til venstre. Der er ingen vokaler, hebraisk er et konsonantalfabet i lighed...
 2. Tastaturskulptur Neden for en grøn skråning ved Iserflodens bred midt i byen Jekaterinburg i Ural, Rusland ... ... har der siden 2005 ligget et særpræget monument for computertastaturet. Tastaturet er fremstillet...
 3. Tastaturtasken Keybag, 30 x 22 x 5 cm Den portugisiske designer João Sabino har fremstillet en sjov udgave af den åbne dametaskeslags som er dekoreret med tastaturknapper. Keybag fås i fire...
 4. Bogstavers energier Pyramiderne ved Gizeh i dramatisk belysning. Fund tyder på at de gamle ægyptere også dyrkede numerologi. Navne har altid været sammensat af bogstaver, og vi har altid, uanset hvor langt...
Tagget med: , , , , ,

3 kommentarer

 1. De to nederste billeder er eksempler på ambigrammer. Man kan vel kalde det kunst med sproglig spændetrøje (eller sprog med kunstnerisk spændetrøje).

  I nogle tilfælde benyttes det kunstneriske greb til at lade formen kommentere indholdet, som eksemplet på wikipedia “Light is a wave/particle”, som fint illustrerer pointen om at lys både er bølger og partikler alt efter hvordan man anskuer det.

  Hvis man er interesseret i emnet, kan jeg anbefale at læse en masse af Douglas R. Hofstadter.

 2. Den her taltekst cirkulerer på nettet:

  TH15 M355463 53RV35 T0 PR0V3 H0VV 0UR M1ND5 C4N D0 4M4Z1N6 TH1N65! 1MPR3551V3 TH1N65! 1N TH3 B361NN1N6 1T VV45 H4RD BUT N0VV, 0N TH15 L1N3 Y0UR M1ND 1S R34D1N6 1T 4UT0M4T1C4LLY VV1TH0UT 3V3N TH1NK1N6 4B0UT 1T. B3 PR0UD! 0NLY C3RT41N P30PL3 C4N R34D TH15. R3P05T 1F U UND3R5T4ND TH15 M355463, 8UT D0N’T T377 4NY0N3 VVH4T 1T M34N5!

  Er det kunst?

 3. Paul Baars informerer os at Op-art museum er allerede lukket igen, fra 1. september 2011. Synd!

Skriv en kommentar