SPROGMUSEET

Redaktør: Ole Stig Andersen

Kinesiske jøder

Two jews

Kaifeng

Kaifeng ligger ved Den gule Flod, hvor den møder Den store Kanal. I Sung-dynastiets periode (960-1127) var byen hovedstad.

Det ser ud til, at jøder ret tidligt, omkring 600, kom til Kina ad Silkevejen. Silkevejen kaldte man den handelsvej, som forbandt Europa og Arabien med Kina. De var handlende, som formentlig ikke slog sig ned i Kina.

Synagogen

Synagogen i Kaifeng. Den er forlængst forsvundet

Det gjorde derimod jøderne i byen Kaifeng. Her slog en større gruppe jøder sig ned, og i 1163 opførte de en synagoge. Formentlig har de tidligste talt et judeo-persisk sprog.

I Kaifeng var der også en større gruppe af muslimer, og de to grupper blev kaldt ’bogens folk’ og havde det tilfælles udover ’bogen’ (tora og koran), at de ikke spiste svinekød.

Stele

Stele fra 1512. Én af tre der fortæller det jødiske mindretals historie. Klik og gør tegnene tydeligere.

Vores kilder til de kinesiske jøders historie er tre steler fra henholdsvis 1485, 1512 og 1663, som fortæller mindretallets historie.

Derudover har vi beskrivelser fra jesuitter, som besøgte Kina. Første gang var i 1605, hvor fader Matteo Ricci i Beijing mødte den kinesiske jøde Ai Tien. Ricci beskrev mødet, og hvad han fik at vide, i et brev, som blev offentliggjort ti år senere. Igen i årene fra 1704-23 var tre jesuitter på besøg i Kina og videregav de oplysninger, de havde samlet. I 1721 kopierede en af dem, Domenge, en kolofon til et håndskrift af en af Mosebøgerne, skrevet på judeopersisk.

Israel

To jødiske drenge, 1903

Kaifeng menigheden klarede sig længe, men fra midt i 1800-tallet havde den ikke længere nogen rabbi, medlemmerne kunne ikke længere læse hebraisk og blev ved ægteskab blandet op med kinesere. Men selv i dag findes der Kaifeng-jøder, som fastholder bevidstheden om deres jødiske aner.

Two jews

To kinesiske jøder, 1851

Litteratur:

Morten Thing, dr. phil., forskningsbibliotekar
Roskilde Universitet

Læs også:

  1. Jødiske sprog Ifølge databasen Ethnologue, eksisterer der følgende jødiske sprog: Jjudeoirakisk (jahudisk), judeomarokkansk, judeotripolitansk (tripolita'it), judeotunesisk og judeojemenitisk, som alle er judeoarabiske sprog; bibelhebraisk og ivrit (moderne hebraisk)...
  2. Birobidjan – Биробиджан – ביראָבידזשאַנ I 1928 besluttede Stalin og ledelsen af bolsjevikpartiet i Sovjetunionen, at jøderne skulle have deres eget område tusindvis af kilometer fra de jødiske centre i Hviderusland og Ukraine. I Vesteuropa...
  3. Israels sprog Israel har tre officielle sprog ifølge engelsk lovgivning i Palæstina fra 1922: Engelsk, arabisk og hebraisk. Da de jødiske indvandrere til Palæstina og Israel alle talte et andet sprog ved...
  4. Er jiddish et døende sprog? Den dansk-jiddishe avis Yidishe folksshtime 30.5.1916 med portræt af den kendte jiddishe digter Sholem Aleykhem Jiddish er et germansk sprog, som formentlig er opstået for ca. 1000 år siden. Det...
Tagget med: , , ,

Skriv en kommentar